Alles wat je eet en doet heeft in meer en mindere maten effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid. Er zijn steeds meer wetenschappelijke bewijzen dat de darmen een sleutelrol spelen bij chronische ziekten zoals kanker, hart- en vaatziekten, diabetes mellitus type 2, chronische longziekten, neurodegeneratieve aandoeningen en osteoporose. De darmgezondheid heeft o.a. invloed op je energie, immuunsysteem en de opneembaarheid van de nodige voedingsstoffen.
Onze buik is een organisch systeem waarin ontelbare micro-organismen wonen die voor ons aan het werk zijn. Dit microbioom zorgt voor de energie waarmee we kunnen groeien, herstellen en ons kunnen voortbewegen. Een gezonde voeding is hierbij van cruciaal belang. We zijn wat we eten. Ons gevoelscentrum ligt in onze darmen. Onze bacteriën beïnvloeden ons via ons eten. Gezonde voeding zorgt voor voeding voor de bacteriën in onze darmen en dus voor de basis van een goede gezondheid.
Vooral ons eetpatroon en stress hebben een negatieve invloed op de balans van de darmflora.
Slechte bacteriën beschadigen de slijmvliezen van de darmen. Als de samenstelling van de darmflora langdurig uit balans is zal een lekkende darm ontstaan. Als er een lekkende darm is, dringen de afvalstoffen, die in de darmen worden geproduceerd, door de darmwand heen en komen en in de bloedbaan terecht. Ook voeding die nog maar gedeeltelijk verteerd is komt zo in de bloedbaan terecht. Daarnaast worden belangrijke voedingsstoffen minder goed opgenomen door het lichaam wat het immuunsysteem en de gezondheid verder aantast.
Chronische ziekten
De meerderheid van de ziektelast in Nederland en andere Westerse landen wordt veroorzaakt door chronische ziekten zoals type 2 diabetes, hart- en vaatziekten, kanker, en depressie. De helft van de ziektelast door deze chronische aandoeningen is toe te wijzen aan een ongezonde leefstijl zoals roken, fysieke inactiviteit en een ongezond eetpatroon. Dit wordt niet alleen veroorzaakt door individuele vrije keuze, maar zijn voor een groot deel ook ingebed in onze leefomgeving.
Op 1 januari 2021 hadden ruim 10,3 miljoen mensen in Nederland (59% van de Nederlandse bevolking) één of meer chronische aandoeningen.
Dat zijn zorgwekkende cijfers.
We leven in een maatschappij waarin snel, sneller, snelst het motto is. Continue zijn we bezig met vooruitgang. We leven een leven waarin onze genen met geen mogelijkheid kunnen meekomen met ons gedrag. Het gevolg? Een grote hoeveelheid aan klachten en chronische ziekten en een gezondheidszorg die steeds meer onder druk komt te staan.
Chronische aandoeningen kunnen we niet honderd procent voorkomen. Maar we kunnen de kans dat we het krijgen wel aanzienlijk verkleinen door bepaalde dingen te doen of juist te laten. Een gezondere levensstijl kan ervoor zorgen dat die aandoening omkeerbaar of deels omkeerbaar wordt.
Gezonder eten heeft vaak een positieve invloed op de algehele gezondheid en kan de ernst van gecombineerde aandoeningen verminderen.
Alle reden dus om bij de behandeling van patiënten eerder en vaker voedings- en leefstijladvies in te zetten.
Als de klachten bij de bron aanpakt worden, is er veel winst te behalen. Met het veranderen van de leefstijl kun je de klachten verminderen en soms zelfs oplossen!
Goede voeding en een gezonde leefstijl zijn niet alleen cruciaal bij het voorkomen van veel chronische ziekten, maar ook bij de behandeling ervan. Met voedingsinterventies en advies op maat is bij de groeiende groep chronisch zieken veel gezondheidswinst te behalen. Voedings- en leefstijladvies verdient een volwaardige plek in de behandeling van chronische ziekten.
Goede voeding doet veel meer dan het lichaam voorzien van de brandstoffen die het nodig heeft voor de productie van energie en lichaamswarmte. Goede voeding bevat ook de voedingsstoffen die direct of indirect worden gebruikt bij de vele regulatie-, verdedigings- en herstelprocessen in het lichaam.
Voeding heeft in de basis twee bestanddelen in zich: gezondheidsbevorderende onderdelen zoals nutriënten en ongunstige onderdelen die bijvoorbeeld ontstekingsbevorderend zijn. Sommige voedingsmiddelen zijn overduidelijk gezond, andere voedingsmiddelen veroorzaken bij veel mensen overduidelijk problemen.
Duurzame- en algemene leefstijlverbetering
Voedingsmaatregelen leiden vaak tot algemene-, ziekte-overstijgende gezondheidseffecten. Daardoor vormen ze een belangrijke therapeutische optie wanneer er sprake is van multi-morbiditeit (het gelijktijdig voorkomen van meerdere chronische ziekten).
Hoe het voedingspatroon er uit ziet is verschilt per persoon en in die persoon kan het ook door de tijd heen weer uiteenlopen. Wat vandaag goed voor iemand werkt kan zich morgen tegen hem keren. Ook veranderen de behoeften van het lichaam afhankelijk van de situatie en leeftijd.
Voeding als therapie methode inzetten is altijd “hands-on”. Een standaard protocol, met oog op het ziektebeeld, maar met individuele aanpassingen. Geen Quick-Fix van het systeem maar een holistische puzzel waarbij de mens achter het systeem centraal staat.
Met deze opleiding krijg je de tools om klanten met chronische (auto-immuun) ziekten te begeleiden met voedings- en leefstijlaanpassingen met als doel het verminderen en/of wegnemen van klachten.
Deze aanpassingen leiden tot een betere gezondheid en kwaliteit van leven met minder klachten, minder medicatie gebruik en gunstigere bloedwaarden.
De sleutel naar een gezonde leefstijl berust op vier pijlers:
- Voeding
- Beweging
- Ontspanning
- Ademhaling